De omlaag kijkende hond

Veel mensen, zo ook leerlingen bij ons in de studio, staan niet graag in de omlaag kijkende of neerwaartse hond. Hoe voer je nu precies deze yogapose uit en waarom beoefenen we deze eigenlijk ? 

De neerwaartse hond – Adho Mukha Svanasana (Sanskriet) is een “omgekeerde houding” waarbij je voorover gebogen staat en je hoofd lager is dan je hart. Net als andere omgekeerde houdingen biedt ook de neerwaartse hond veel voordelen. Belangrijk is wel dat je de pose correct uitvoert, zodat je geen spanning ervaart in de nek.

Hoe voer je de neerwaartse hond precies uit ?

Nog voordat je stuit en billen op omhoog brengt is het belangrijk dat je beide handen correct op de grond plaatst. Door de handen wat breder te plaatsen dan de schouders en de handen wat uit te draaien naar buiten en de vingers te spreiden (wijsvingers wijzen naar voren of een klein beetje naar buiten) geef je ruimte aan de schouders. De handen zijn dan breder dan de ellebogen (wanneer je hypermobiel bent, buig de ellebogen licht zodat je de ellebogen niet overstrekt). De schouders zijn laag en de schouderbladen zijn naar voren. Er is ruimte tussen oren en schouders. Breng stuit en billen op omhoog en lift je borst. Duw beide hielen in de richting van de grond en lift de tenen. Maak lengte over de hele voorkant van je lichaam. Voel een stretch over je buik zodat je ruimte geeft aan de wervelkolom.

Uitleg in het kort:
plaats je handen breder dan de schouders
spreid je vingers en laat wijsvingers naar voren wijzen
stuit en billen hoogste punt
schouders laag
schouderbladen naar voren
lift je borst
breng hielen naar de grond
stretch je buik

Waarom beoefenen we de neerwaartse hond en waar dient deze voor ?

De neerwaartse hond wordt vaak gebruikt als overgang van de ene naar de andere pose tijdens een flowles. Net zoals bijvoorbeeld tijdens de Zonnegroet. Tijdens de neerwaartse hond sta je in een vooroverbuiging. Doordat je ondersteboven staat, zorgt de zwaartekracht ervoor dat er zich meer bloed in het bovenlichaam bevind dan normaal. Je hoofd is lager dan je hart en dit heeft een positieve werking op je doorbloeding. Ook de druk in de wervelkolom verschuift waardoor spieren rondom de ruggengraat kunnen ontspannen. Het centrale zenuwstelsel komt tot rust.

Voordelen in het kort:
Het bevordert de doorbloeding van het bovenlichaam
Het zorgt voor een kalmerende werking van het centrale zenuwstelsel
Armen, buik en benen zijn actief

Beoefen je nu een volgende keer weer de neerwaartse hond, bouw dan stap voor stap deze pose op. Verdeel je gewicht goed over beide handen en voeten en focus op je adem. Zelfs wanneer de wereld even helemaal op zijn kop staat, is jouw adem er nog steeds. Weet dat jouw adem jou begeleid en kijk of je mag ontspannen op een diepe uitademing. En misschien mag je dan lief, aan het stemmetje in je hoofd, vertellen dat je ook in de omlaag kijkende hond mag ontspannen. Zeker nu je weet waar deze pose allemaal goed voor is;-).