Een immuun-versterkend kopje thee volgens Ayurvedisch recept

Ayurveda is een 5000 jaar oude Indiase holistische geneeswijze/wetenschap. Het woord Ayurveda komt uit het Sanskriet en bestaat uit de woorden “Ayus” – leven en “Veda” – wijsheid. Ofwel LEVENSWIJSHEID waarbij het gaat om de eenheid van het leven. Volgens de Ayurvedische opvatting kan het lichaam niet los van de ziel worden gezien, noch de mens van zijn omgeving.

Ayurveda gaat er vanuit dat het universum is opgebouwd uit 5 elementen: lucht, vuur, aarde, water en ether. Uit deze 5 elementen zijn 3 primaire dosha’s opgebouwd. Dit zijn: Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft één of twee (en een enkeling drie) overheersende dosha’s. Ayurveda heeft als hoofddoel – welzijn creëren en ziekten voorkomen op natuurlijke wijze, rekening houdend met alle levensomstandigheden van mensen zoals emoties, verstand, lichaam, verhoudingen, sociale omgangen en de invloed van tijdstippen en seizoenen.

Om je immuunsysteem te versterken schrijft de Ayurveda het volgende theerecept voor:

1/2 eetlepel turmeric
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel geraspte gember
1/2 theelepel gemalen venkelzaadjes
1/2 theelepel gemalen zoethout (niet bij hoge bloeddruk)
1/4 kardamompeul
2 kruidnagels
15 basilicum blaadjes
10 blaadjes munt
2 koppen gekookt water

Bereiding
Breng het water aan de kook, voeg de gember toe en laat 2 minuten koken. Voeg de andere ingredienten toe en laat zachtjes nog 2 tot 3 minuten koken. Filter de vloeistof. Je kunt de thee in een thermoskan doen en gedurende de dag 2 tot 3 koppen drinken.