Lente – het is tijd om te ontgiften

Hoera het is lente, een prima tijd om te ontgiften !

Nu de lente is aangebroken, de vogels fluiten en de bloemen bloeien, is het tijd om ook je lichaam van binnenuit weer lichter te maken. In de winter trekken we gemakkelijk meer naar binnen doordat de dagen korter zijn en de nachten langer. Het is donker en koud en het lichaam heeft behoefte aan warm en vaak zwaarder voedsel. Ons energiepeil is daardoor lager en zijn we meer naar binnen gekeerd.

Nu het buiten weer vroeg licht is, de zon heerlijk schijnt en de dagen weer wat langer zijn is het een goed moment om weer meer naar buiten te gaan en energie op te doen ! Gelukkig mogen we nog altijd naar buiten in deze bijzondere tijd en kunnen we genieten van de frisse lucht, de warme zonnestralen en de prachtige bloesems die een voor een hun geuren en kleuren aan ons tonen. Zoals het weer tijd is voor de aarde om langzaam te ontwaken, is het ook tijd voor jou ! Op het moment dat we gaan ontgiften zorgen we ervoor dat het lichaam niet zo hard hoeft te werken om alle belastende etenswaren te verteren en kan het beginnen met het reinigen van lichaam en geest.

Volg het ritme van de natuur
Meer energie opdoen en het lichaam ontgiften, lukt het beste als we met het ritme van de natuur meebewegen. Kijk eens of je ergens tussen 6 en 7 uur, rond zonsopgang, mag opstaan. De eerste zonne-uren van de dag zijn het meest zuiver en het perfecte moment voor een ochtendwandeling, meditatie of yogasessie. Vaak is het dan nog heerlijk stil buiten en hoor je enkel en alleen de vogels fluiten. Ook een koude douche in de ochtend zorgt ervoor dat je de dag fris en vol goede moed begint. Het verbetert de bloedcirculatie en jouw energie gaat direct aan.

In lente hebben we minder slaap nodig dan in de winter, omdat het daglicht ons letterlijk energie geeft, maar voldoende nachtrust blijft belangrijk. Zorg er dan ook voor dat je ’s avonds tussen 22 en 23 uur weer gaat slapen.

Drink detox thee
Een van dé manieren om te ontgiften is het drinken van detox thee. Detox thee bestaat uit diverse kruiden en specerijen. De thee bevat hierdoor veel antioxidanten. Antioxidanten ontgiften je lever, beschermen je lichaam en helpen je lichaam afvalstoffen afvoeren. Daarnaast stimuleert detox thee de vetverbranding en geven de kruiden je extra energie.

Eet zuiver en puur
Pas je hedendaagse voeding aan wanneer deze bestaat uit te veel vlees, vetten en suiker. Deze maken namelijk te veel zuur aan, waardoor je zuurbalans verstoord raakt. Door een teveel aan zuren, is het lastig voor het lichaam de afvalstoffen af te voeren. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een zwak immuunsysteem, stofwisselingsproblemen, aandoeningen aan de luchtwegen en overtollige kilo’s. Zorg daarom voor onbewerkte voeding die zo puur mogelijk is gebleven en een gezonde levensstijl bevorderen. Denk aan seizoensproducten en maak heerlijke verse gerechten vol vitaminen en mineralen (de bouwstoffen) die ons lichaam juist nu zo nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Succes en geniet van het ontwaken van de natuur en de natuur in jou !