Waarom yoga zo belangrijk is

Yoga betekent verbinden.

Juist in deze tijd, wanneer er buiten van ons zoveel wordt gevraagd en verlangd, is het belangrijk dat we verbinding blijven maken met binnen. Onze binnenwereld vertelt ons precies hoe we ons voelen en wat er in ons omgaat. Deze connectie heb je nodig om niet weg te schieten, in paniek te raken of te veel op te gaan in ‘buiten’ en de alom heersende angst. Wanneer dat gebeurd, neemt het hoofd het over en het lichaam zal op den duur fysiek gaan reageren. Het lichaam verkrampt en stress dient zich aan.

Het gevolg van stress is dat lichaam en geest in constante staat van paraatheid staan. De adrenaline neemt toe en het voelt alsof je moet overleven. Je focust je alleen nog maar op de korte termijn en reageert vanuit angst. Wanneer je voor langer termijn in deze modus leeft is dat ongezond voor het lichaam en is de kans op ziekte groter.

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest.

In ons land wordt yoga veelal geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. Maar yoga is veel meer dan dat. Yoga is een levenswijze die er op gericht is het leven te omarmen in welke vorm zich deze dan ook aandient. Met een open blik het leven aanschouwen, zonder goed of fout, zonder oordeel, maar gewoon zoals het is. Zoals dag en nacht bij elkaar horen en niet zonder elkaar zouden bestaan. Wanneer we met een open blik het leven mogen aanschouwen mogen kom je vrij van de ‘struggle’ in het hoofd, het constante gevecht, het verlangen naar, het ontkennen met de woorden ‘ja maar’, ‘als’ en ‘dan’. Wanneer je dat mag doen, ontstaat er ruimte, ruimte in het hoofd en in het lichaam. Het lichaam ontspant, de adem wordt rustig, het hoofd stil.

Vanuit die ontspanning, ligt daar de vrijheid. De vrijheid om anders te denken, anders te doen en je eigen keuzes te maken. En wanneer jij ontspannen bent zie je de wereld buiten misschien wel vanuit een hele andere blik …

Met open armen
Wij zien wij je graag @YogaGinneken